Taalles geeft je meer dan woorden

Taalles geeft je meer dan woorden

Foto: Omari met taaldocent Elizabeth

“Ik heb weer een plan als ik ‘s ochtends wakker word. Ik heb dingen te doen, ik heb focus en een doel. Eindelijk voel ik mij weer als een normaal mens.”

De 21-jarige Omari vertelt hoe zijn leven de laatste tijd is veranderd. Vijf jaar terug vluchtte hij, als minderjarige, uit Somalië naar Nederland en vroeg hij hier asiel aan. Zijn aanvraag werd afgewezen, waarop hij ook de opvang van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) moest verlaten. “Dat is het raarste wat ik hier heb meegemaakt, de dag dat ik uit Ter Apel werd gezet. Waar moest ik dan heen?”

Onrust alom

Niet wetende wat te doen vroeg Omari rond voor tips: “Ik hoorde van iemand dat er in Amsterdam opvang was, zo kwam ik in de sporthallen in Zuid terecht. Maar ik vond het niet makkelijk daar. Er waren veel mensen op dezelfde plek, je moest om negen uur de opvang uit en mocht pas om vier uur weer terugkomen, je moest de dag dan maar buiten doorbrengen. Het gaf mij veel stress.”

Na zijn asielafwijzing ervoer Omari een lange tijd zoveel stress dat hij moeite had met slapen en eten. “Eigenlijk deed ik niks, maar voelde mij daardoor heel slecht, juist heel gestrest,” vertelt Omari. “Ik had veel problemen en maakte ook wel problemen” zegt hij met een lach van zelfkennis. “Het is ook niet makkelijk, op zo’n jonge leeftijd al zo’n strijd voeren.” Met een zekere compassie naar zichzelf blikt Omari terug op de periode dat hij het zwaar had. En met opluchting praat hij over hoe het nu met hem gaat en hoe hij die shift heeft gemaakt.

“Iemand vertelde mij over Boost en binnen twee weken begon ik met Nederlandse taallessen hier. Ik ga nu drie keer in de week naar les en ik ga naar het taalcafé. Toen ik met mijn educatie begon, veranderde mijn leven echt heel erg. Opeens had ik iets te doen, had ik een doel,” vertelt Omari krachtig.

Verbinding bij Boost

Boost is,” mooi verwoord door communicatie medewerker Bram, “een ontmoetingsplek waar mensen met en zonder vluchtachtergrond samen werken aan taal, verbinding en perspectief.” “Samenzijn is de kern van Boost” benadrukt ook locatiemanager Karin. “Het biedt mensen een opstapje in de samenleving. Boost helpt op een laagdrempelige manier met inburgering; door ontmoetingen, het opbouwen van een netwerk en het leren van de taal.”

Boost richt zich met name op ‘nieuwkomers’; statushouders, asielzoekers en ongedocumenteerden. Bij Boost worden verschillende cursussen aangeboden, waarvan de taallessen de grootste trekpleister zijn. Ook fietslessen, sport en activiteiten als naaicursussen zijn populair. Daarnaast organiseert Boost het taalcafé, waar je nieuwe woorden in de praktijk kan oefenen, en is Boost de uitvalbasis voor activiteiten als het zorgcafé en infocafé, waar de doelgroep relevante en correcte informatie kan krijgen. Bovendien kan je bij Boost van maandag tot en met vrijdag aanschuiven voor een fantastische lunch, vers bereid door de huiskoks. Dat doen zo’n 40 tot 80 mensen dan ook dagelijks.

LVV Amsterdam

Boost is een van de organisaties die binnen de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV) in Amsterdam zorgt voor participatie activiteiten. De LVV is een programma voor ongedocumenteerden mensen, zoals Omari die sinds zijn asielafwijzing zonder verblijfspapieren leeft. Het doel van de LVV is het creëren van duurzaam toekomstperspectief. Naast toegang tot activiteiten krijgen alle LVV-deelnemers hiervoor professionele begeleiding voor juridisch perspectief en/of toekomstoriëntatie en 24uurs opvang.

De 24uurs opvang was voor Omari een wereld van verschil. “Voorheen moest ik elke ochtend de opvang uit en sliep we met z’n zessen op een kamer. Nu maar met z’n tweeën. De opvang is de hele dag open en kan ik zelf koken.” Dit biedt Omari meer rust. Rust waarin hij ook, onder de juridische begeleiding van het Amsterdams Solidariteits Komitee Vluchtelingen (ASKV), kan werken aan zijn herhaalde asielaanvraag (HASA).

In beweging

Ook de activiteiten die Omari doet helpen hem om perspectief te creëren. Hij volgt Nederlandse lessen en doet actief aan voetbal en sporttraining. Dit biedt hem de mentale rust, het zelfvertrouwen en de motivatie om met zijn toekomst bezig te kunnen zijn. “Ik voel mij nu veel zelfverzekerder,” zegt Omari opgelucht, “en dat helpt ook met het vertellen van mijn verhaal.” Wat een belangrijk onderdeel is van de asielprocedure.

Daarnaast bieden de activiteiten hem een ritme, focus en een doel: “Eindelijk voel ik mij weer als een normaal mens.” Dit maakt ook dat ‘toekomstperspectief creëren’ iets minder abstract is, door jezelf te ontwikkelen is je toekomst iets wat je nu al vormgeeft. Stappen zetten is altijd makkelijker als je al in beweging bent.

Met drie taallessen en drie keer sporten per week heeft Omari het best druk, maar ook veel meer energie dan voorheen. Zijn stress is weg, zijn focus beter en de sociale ontmoetingen doen hem goed. “Ik maak vrienden en ik voel mij onderdeel van een groep. En de docenten kijken naar je om, ze sturen zelfs een berichtje als ik er een keer niet ben,” zegt hij met een betrapte lach.

Een aardig woordje

Taaldocent Elizabeth zet zich in voor een betrokken en veilige sfeer in de groep: “We proberen het niet alleen maar over taal te laten gaan, maar ook over contact maken.” Tijdens de les is het te zien dat de studenten zich op hun gemak voelen en durven te oefenen met de Nederlandse taal. Het leukste woord wat Omari heeft geleerd? “Aardig,” zegt hij hard lachend. “Het is nou eenmaal een grappig woord.” Maar ook een bruikbaar woord, want “de mensen hier zijn echt aardig,” benadrukt Omari.

Voorlopig blijft Omari sporten, oefenen met de Nederlandse taal en werken aan zijn HASA. Het ritme en de energie die de activiteiten hem geven zijn voor Omari onmisbaar om van onzekerheid naar perspectief te bewegen. 


Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.