De Regiegroep Ongedocumenteerden Amsterdam (RgOA) bestaat sinds 2 september 2019. Ze is als onafhankelijke en onpartijdige partij in het leven geroepen om een coördinerende, toezichthoudende, organiserende en monitorende rol te vervullen in de uitvoering van het ‘Programma Ongedocumenteerden Amsterdam‘. In dit programma werken verschillende partijen samen aan opvang en perspectief voor ongedocumenteerden. De Regiegroep bewaakt de voortgang en uitvoer van het Programma, houdt toezicht op het beleid en organiseert de samenwerkingen.
Vanaf januari 2022 coördineert de RgOA de uitvoer van het Amsterdams Centrum Ongedocumenteerden (ACO).
De Regiegroep is tot stand gekomen op initiatief van de aan de LVV deelnemende NGO’s HVO-Querido, Vluchtelingenwerk en ASKV-Steunpunt Vluchtelingen.
Als Regiegroep zijn wij een centrale spin in het web voor de ketenpartners. We bewaken het proces en dragen bij aan vertrouwen, samenwerkingen, doorbraken en efficiëntie.”Wij bieden kansen en geven mensen niet op, want ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan.”
Wij zetten ons ervoor in dat mensen zich bij het Amsterdams Centrum Ongedocumenteerden welkom, geholpen en gehoord voelen. Daarom investeren wij in een veilige sfeer en goede informatievoorziening.
Met haar sterke gevoel voor rechtvaardigheid en vermogen om complexe processen en data inzichtelijk te maken, is Arja in staat om verschillende perspectieven samen te brengen in de discussie rondom ongedocumenteerden in Nederland. Ze ziet als geen ander de vele perspectieven die nodig zijn om de vraagstukken omtrent de doelgroep te begrijpen en verbindt deze.
Na een veelzijdige internationale carrière, waarin ze als programma coördinator voor verschillende NGOs verantwoordelijk was voor de internationale samenwerking tussen landen en vakbonden – van zowel werkgevers als werknemers – besloot ze haar inzet te concentreren op kwetsbare groepen dichterbij huis. Met een achtergrond in sociale geografie en veel tijd doorgebracht in Sub-Sahara Afrika, brengt ze waardevolle inzichten en ervaring mee naar haar huidige rol als coördinator van de Regiegroep, waar ze zich richt op het structureel verbeteren van de levensomstandigheden en perspectieven voor ongedocumenteerden in Nederland.
Als cultureel antropoloog en onderzoeker is Harm’s werkervaring met migranten en vluchtelingen veelzijdig: van het onderzoek doen naar transnationalisme en identiteit binnen de Ethiopische gemeenschap in Nederland, tot het geven van voorlichting in Somalische vluchtelinggemeenschappen. Harm’s diverse ervaring en achtergrond in Antropologie maken hem tot een bruggenbouwer die effectief kan communiceren met verschillende groepen, terwijl zijn sterke inlevingsvermogen en inzicht in sociale contexten hem in staat stellen om waardevolle en diepgaande onderzoeksinzichten te bieden.
Binnen de Regiegroep houdt Harm zich bezig met de monitoring van het programma, verschillende onderzoeken en het ACO. “Juist voor de doelgroep die wij zien, is het belangrijk om goede informatie ter beschikking te hebben – alleen op die manier kan je mensen ondersteunen bij het maken van goed geïnformeerde keuzes.” Naast de informatievoorziening via zijn werk voor het ACO, voorziet Harm beleidsmakers en organisaties via zijn onderzoeken van belangrijke inzichten omtrent ongedocumenteerden in Nederland.
Moumouni is opgeleid in rechten; hij deed vier masters met een focus op internationale verhoudingen, handel en duurzame ontwikkeling. Hij heeft zelf bedrijven opgezet en is adviseur voor o.a. de Wereldbank. Daarnaast is Moumouni betrokken bij vluchtelingen en ongedocumenteerden, om hen te steunen in het creëren van kansen.
Toen Moumouni zelf in een AZC woonde, zette hij zich al in voor zijn medebewoners. Hij was centrumcoördinator voor De Vrolijkheid en vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk. Later werkte hij bij Vluchtelingenwerk, ASKV en STIL als juridisch medewerker en heeft hij zich verder ontwikkeld in het vreemdelingenrecht. Zijn holistische kennis over het speelveld en zijn bekendheid met de organisaties hierin, maken hem een sterke bruggenbouwer en adviseur. Hij denkt inhoudelijk mee over kansrijke trajecten. En hij investeert in vertrouwen en samenwerking, zodat alle gezamenlijke kennis en kunde wordt ingezet voor kansen voor de doelgroep.
Sarah is een echte aanpakker, die met enthousiasme en aandacht zorgt dat alles goed op orde is. Als project assistent bij de Regiegroep legt zij een stevig fundament waardoor het hele team optimaal kan werken. In haar centrale rol is ze voor het team én de deelnemers het onmisbare radartje dat problemen snel oplost en mensen met toewijding en begrip verder helpt.
Sarah heeft een achtergrond in International Development Management, met een specialisatie in Disaster Risk Management. Tijdens haar opleiding ontdekte ze haar passie voor sociale rechtvaardigheid, onder andere door deelname aan verschillende projecten, waaronder een schoolproject in Ghana. Hier besefte ze hoe cruciaal het is om kwetsbare gemeenschappen te ondersteunen. Deze ervaringen hebben haar vastberadenheid versterkt om bij te dragen aan een rechtvaardigere wereld. Wat haar het meest motiveert is haar sterke overtuiging dat “iedereen een stem verdient, vooral mensen in gemarginaliseerde groepen”.
Hans-Peter is na zijn studie Taal & Cultuur en Migratiegeschiedenis met ongedocumenteerde migranten gaan werken. Iedereen die hier is, verdient het voor hem om gezien te worden. Dat bracht hij in de praktijk als gast- en contactpersoon bij de nachtopvang ‘De Toevlucht’; als counselor bij ‘Met Opgeheven Hoofd’ van Vluchtelingenwerk; als stagiair bij het meldpunt Vreemdelingendetentie van Stichting LOS; en als woonbegeleider bij de Bed-Bad-Brood opvang van HVO-Querido.
Dankzij deze ervaringen kan hij zich goed verplaatsen in de verschillende betrokken partijen en hen verbinden in het gemeenschappelijke doel: perspectief creëren voor de deelnemers. Hij organiseert overleggen, kijkt en denkt mee met de trajecten en helpt belemmeringen weg te nemen. Hans-Peters zwaartepunt ligt bij toekomst en terugkeer trajecten en, net als de deelnemers zelf, houdt woonbegeleiding voor hem een speciaal plekje.
Zoé is gepassioneerd en vastberaden in haar strijd tegen mondiale ongelijkheid, waarbij ze zich specifiek richt op de complexe gevolgen van migratie. Ze heeft zowel een bachelor als een master in Politieke Geografie, en deed eerder ervaring op bij een strategisch adviesbureau. Nu zet Zoé zich bij de Regiegroep dagelijks in voor het verbeteren van de situatie voor ongedocumenteerden op lokaal niveau.
Naast haar werkzaamheden bij de Regiegroep is Zoé mede-eigenaar van Disrupt Development, waar ze als Community Lead een internationaal netwerk van professionals coördineert met het doel de ontwikkelingssamenwerkingsector te transformeren. Haar interesse in organisatiestructuren en systeemverandering heeft haar ertoe aangezet een tweede master in management te behalen. Gedreven door haar passie werkt ze bij de Regiegroep met de ambitie om een structurele en positieve impact op het leven van ongedocumenteerde mensen in Nederland te realiseren.
Haitham studeerde Public Relations in Cairo vloog de hele wereld over zijn eigen bedrijf. Toen hij 6 jaar geleden in Nederland aankwam als politieke vluchteling, werd hij meer dan een jaar opgesloten in vreemdelingendetentie. Deze periode en het onrecht dat hij ervaarde, vormde en inspireerde hem om terug naar de universiteit te gaan en mensenrechten te studeren.
Als co-founder van Amsterdam City rights en bestuurslid van Samen tegen racisme, zet Haitham tegenwoordig zijn ervaringen en kennis in om de sociaal-maatschappelijke positie van ongedocumenteerden in Nederland te verbeteren. “Iedereen heeft het recht en de potentie om zich te blijven verbeteren, en iets toe te voegen.” Zijn betrokkenheid en ervaringen maken hem een verbinder die precies weet waar de uitdagingen én de mogelijkheden zitten voor ongedocumenteerde mensen in de stad.
Met haar afstudeeronderzoek begon Britt’s betrokkenheid bij de uitvoer en het verbeteren van het beleid rondom ongedocumenteerden. Als mensenrechtenstudent en vrijwilliger bij het Wereldhuis leerde zij hoe kwetsbaar de positie van ongedocumenteerde mensen in Nederland is. Sindsdien zet ze zich in om de regelgeving en de publieke opinie medemenselijker en gelijkwaardiger te maken.
Naast haar rol bij de RgOA werkt Britt al jarenlang voor haar eigen creatieve bedrijf. Via helder en goed design vertaalt zij complexe maatschappelijke vraagstukken, om zo bij te dragen aan duurzame en eerlijke oplossingen. “Ik geloof als geen ander in de kracht van vormgeving en ben ervan overtuigd dat dit een faciliterende rol speelt bij het verbinden van verschillende belangen en meningen.” Met haar begrip voor de doelgroep en vastberadenheid voor verbetering maakt zij zich bij de Regiegroep hard om een positieve impact te maken op zowel de mensen die zij ondersteunt, als op het achterliggende systeem.
Met een sterke intrinsieke motivatie en een vastberaden houding om positief bij te dragen aan een humaan beleid, zet José zich al haar hele carrière in voor mensen in kwetsbare situaties. Ze gelooft dat wanneer mensen goed geïnformeerd worden en de juiste ondersteuning krijgen, zij sterker zullen staan. “De tijd nemen om naar iemand te luisteren, om diegene zo beter te begrijpen en zich gehoord te laten voelen” staat centraal in haar werk.
Na haar masterstudie ontwikkelingseconomie ging José als kampcoördinator aan de slag in een vluchtelingenkamp nabij Calais. Ook werkte zij als sociaal werker en juridisch begeleider in een noodopvangcentrum van het Rode Kruis-Vlaanderen. Daarnaast deed ze ervaring op als juridisch casemanager van ongedocumenteerden met een zware somatische of psychiatrische aandoening bij MOO-Intensief. Deze diversiteit aan ervaringen benut ze nu om ongedocumenteerde mensen in Amsterdam met veel energie en toewijding te ondersteunen.
Van het werken voor NGO’s tot lokale sociale organisaties en overheidsinstanties: Ploy haar werkervaring is internationaal én veelzijdig. Naast zich al jarenlang in te zetten voor mensen uit gemarginaliseerde groepen, rondde zij recentelijk de master Social Justice and Development Studies af. Haar betrokkenheid en brede kijk op maatschappelijke vraagstukken maken haar tot een verbindende kracht in het werkveld, met een groot begrip voor de doelgroep en hun dagelijkse uitdagingen.
Als coördinator van het Thuis op ’t ACO project, is Ploy als een gastvrouw voor de bezoekers van het ACO. Haar doel is “zorgen dat iedereen zich hier welkom en gehoord voelt, ook als zij niet in aanmerking komen voor opvang en begeleiding.” Met haar enthousiasme en ruime werkervaring is deze missie bij haar in goede handen.
Maud heeft een veelzijdige achtergrond in het ondersteunen van ongedocumenteerde mensen in Nederland. Na het behalen van twee masters, zocht zij een manier om haar impact verder te vergroten. Eerder werkte zij bij het COA op een gezinslocatie en als vrijwilliger bij een opvanghuis voor ongedocumenteerden in Utrecht. Deze waardevolle ervaring met de doelgroep brengt Maud mee in haar werkzaamheden voor de Regiegroep, waar ze haar kennis en inzichten inzet om de ondersteuning voor ongedocumenteerden te verbeteren en hen effectiever te begeleiden in hun trajecten.
Gedreven door een sterke rechtvaardigheidszin en compassie voor de doelgroep, overziet en coördineert Maud de casusregie, en is zij onderdeel van het ACO-team. “Door mensen te helpen goed geïnformeerde keuzes te maken en de voortgang van hun traject nauwkeurig te monitoren, wil ik bijdragen aan het bieden van inzicht in hun vooruitzichten en mogelijkheden, zodat zij met meer vertrouwen en bewustzijn keuzes kunnen maken over hun toekomst”.
Als jurist specialiseerde Esther zich in familierecht in het Midden-Oosten, waarna zij later promoveerde op een rechtsantropologisch onderzoek naar het Syrische familierecht. Voordat ze bij de Regiegroep aan de slag ging, heeft zij verschillende onderzoeken uitgevoerd op het thema ‘access to civil documentation’ van Syrische ontheemden en vluchtelingen in de regio. Dit werk heeft een diepgaande indruk op Esther gemaakt, omdat ze uit de eerste hand heeft gezien en gehoord welke enorme impact een ongedocumenteerd bestaan heeft op het leven van mensen.
Esther neemt deze brede internationale kennis en ervaring mee in haar werk bij de RgOA, waar ze zich bezighoudt met zowel onderzoek als juridische zaken. Het verbeteren van de (rechts)positie van kwetsbare groepen is een belangrijke drijfveer in haar werk. Met haar sterke onderzoeks- en juridische vaardigheden, gecombineerd met een hands-on mentaliteit maakt ze zich sterk voor de belangen van ongedocumenteerden in Amsterdam.
De Regieraad bestaande uit een afgevaardigde van HVO-Querido en Vluchtelingenwerk. Samen met ASKV-Steunpunt Vluchtelingen hebben zij het initiatief genomen tot het opzetten van de Regiegroep in Amsterdam voor het uitvoeringsplan 24-uurs opvang ongedocumenteerden. De taak van de Regieraad is het toezicht houden op de Regiegroep. Maandelijks komt de Regieraad tezamen met de coördinator van de Regiegroep bijeen.
De Klankbordgroep bestaat uit ongedocumenteerden die deelnemen aan het Programma Ongedocumenteerden Amsterdam; en NGO’s en personen die betrokken zijn bij ongedocumenteerden in Amsterdam. De Klankbordgroep adviseert de Regiegroep gevraagd en ongevraagd over de uitvoering van het programma. De voorzitter van de klankbordgroep is Max de Ploeg en de secretaris is Annette Kouwenhoven.